Buriny zničia ekologicky, pomocou horúcej vody

Domov > Monitoring tlače

[07.05.2018; Trenčianske noviny; ERIK STOPKA]

V priebehu minulého týždňa začalo v Trenčíne odburiňovanie krajníc ciest ekologickým spôsobom. Novinka využíva ničivý účinok horúcej vody s teplotou do 98 stupňov Celzia na rastlinné tkanivo. Odburiňovanie spustili na hlavných ťahoch v Zámostí, v závere týždňa sa spoločnosť Marius Pedersen presunula s technológiou bližšie k centru mesta.

 

Novinka s viacerými výhodami

 

Technológiu Wave weed zakúpila spoločnosť na základe požiadavky mesta Trenčín. Cieľom je odburiňovať krajnice ciest prioritne ekologickým spôsobom, a to najmä tam, kde je vysoká frekvencia pohybu ľudí a zvierat. „Vzhľadom na požiadavku rýchleho plošného výkonu budeme musieť niekde použiť aj herbicídy. Tie sa ale budeme snažiť eliminovať. Veríme, že sa nová technológia osvedčí a časom úplne nahradí chemické prostriedky," uviedol Roman Jaroš, riaditeľ Mestského hospodárstva a správy lesov.

 

Riaditeľ trenčianskej prevádzky spoločnosti Marius Pedersen Miroslav Zavřel vidí plusy novej technológie aj v možnosti jej použitia pri všetkých druhoch povrchov. „Nepoškodzuje zámkovú dlažbu, asfalt, betón. Výhoda je aj možnosť jej aplikácie pri mierne nepriaznivých podmienkach ako je slabý dážď alebo veterné počasie," ozrejmil Zavřel.

 

Pokropenie zelených častí burín takmer vriacou vodou spôsobí, že sa dostane až ku koreňovému systému, kde vyvolá jeho vyschnutie a odumretie buriny. „Chceme dosiahnuť celoplošné pokrytie postreku burín touto technológiou. Po dohode s objednávateľom, keďže tento typ likvidácie buriny vykonávame prvý rok, bude postrek realizovaný kombinovaným spôsobom.

Pri chemickom postreku používame prostriedok Roundup Biaktiv," vysvetlil Zavřel.

 

Chemický postrek ale podľa hovorkyne Trenčína Eriky Ságovej využije dodávateľ, teda spoločnosť Marius Pedersen len na úsekoch, kde je minimálny alebo takmer žiaden pohyb ľudí a zvierat.

 

Zdieľať:
Odkaz na tento článok: www.richardmedal.sk

K článku nie sú zatiaľ žiadne komentáre!

Pridanie komentára




Upozornenie: Komentáre sú moderované, každý komentár musí byť schválený administrátorom!
Ochrana proti spamu. Napíšte prosím číslicu dva: